Rašytojai apie maistą II

Visiškai teisus Stefanas Cveigas, sakydamas, kad dar niekuomet gražūs žodžiai nėra nuraminę tuščio pilvo. Citatos apie maistą gali pasotinti tik vaizduotę, bet ne pilvą. Tačiau ir vaizduotė alksta, tad vaišinkime bent ją.

Pirmąjį minčių apie kulinariją rinkinį pradėjome su skurdu, šįkart pradėkime su pertekliumi. Nelabai plačiai žinomas rašytojas bei bajoras Jonas Goštautas savo grožinėje knygelėje vaizdžiai nupiešė Lietuvos bajorų valgymo ypatumus:

…vos bajoras atmerkia akis, jam jau nešama kava, dažniausiai į lovą; už valandos jis geria degtinę arba likerį, užkąsdamas rūkyta mėsa, šviežiu sviestu ir pan.; netrukus pusrytis, kuris užtrunka porą valandų, o kartais ir ilgiau; toliau – antrą kartą kava, vėliau arbata, vakarienė, o po jos punšas arba krupnikas į patalą. (Jonas Goštautas, „Ponas Teisėjaitis arba pasakojimas apie Lietuvą ir Žemaitiją“)

Goštautas nepatingėjo ir detalizuoti bajoriško meniu:

Bičiulių pietums buvo patiekti barščiai iš burokų lapų, vadinamieji batviniai*, su kukuliais, uždaryti jautienos žarnų plėnėmis**, kurios plaukiojo sriubos paviršiumi tarsi fajansinės vazos dangtis, veršienos kepsnys ir saldus patiekalas. Desertui – olandiško sūrio gabalas, su kuriuo buvo ištuštintas butelys vengriško vyno. (Jonas Goštautas, „Ponas Teisėjaitis arba pasakojimas apie Lietuvą ir Žemaitiją“)

Skaniai tokius pietus būtų taršęs bet kuris mužikas, skaniai būtų taršęs ir keliautojas Ferdinandas Magelanas su savo bendražygiais bado metu. Bet kas galėjo numatyti, kad badas ištiks, ypač kai buvo taip atsakingai pasirūpinta kelionės atsargomis:

Ko tiktai neprikrauta į tuos ankštus, tvankius triumus! Greta maišų su miltais, ryžiais, pupelėmis ir lęšiais 5712 svarų sūdytos mėsos, 200 statinių sardinių, 984 sūriai, 350 vainikų svogūnų ir česnakų. Be to, čia yra dar įvairių gardžių daiktų, pavyzdžiui, migdolų, daug cukraus, acto ir garstyčių. Paskutinę minutę į laivus suvaromos dar septynios karvės (nors vargšai keturkojai neilgai gyvens). Taigi pradžiai patūpinta pieno, o tolimesniam laikui – šviežienos. Bet vynas žaliūkams vyrams kur kas svarbiau už pieną. Įgulos gerai nuotaikai palaikyti Magelanas nupirko Cherese nei daugiau, nei mažiau: 417 kailiamaišių ir 253 statines paties geriausio vyno. Ir čia apskaičiuota dvejiems metams į priekį: kiekvienam jūreiviui parūpinta vyno pietums ir vakarienei. (Stefanas Cveigas, „Magelano žygis“)

Nėra čia ko stebėtis, juk tai vyko viduramžiais, įdomybių ir keistybių laikais. Ir visa tai vyko dėl to paties malonumo – skonio receptorių dirginimo, t.y. dėl prieskonių, dėl kurių šiais laikais verstis per galvą nebereikia.

Daugelyje valstybių ir miestų buvo atsiskaitoma pipirais kaip brangiuoju metalu: už pipirus žmonės įsigydavo žemės sklypų, pipirais išmokėdavo kraitį, už pipirus pirkdavosi pilietybės teises. […] Viduramžiais tyrtuolį žmonės juokais vadindavo „pipirų maišu”. Imbierą, cinamoną, chinino žievelę ir kamparą sverdavo juvelyrų ir vaistininkų svarstyklėmis aklinai užsidarę duris ir langus – kad skersvėjis nenupūstų brangių dulkelių (Stefanas Cveigas, „Magelano žygis“)

tmp_16589-spices-1914130_640-973712967

Bet gana tų ilgų it dešros citatų. Citatos apie maistą turi būti tarsi popkornai: švyst, krimst ir baigta:

Aš gaminu su vynu, kartais netgi dedu jo į maistą. (W.C. Fields, amerikiečių komikas, aktorius, rašytojas)

Anglas mokinantis amerikietį apie maistą, tai tarsi neregys vedantis vienaakį. (A.J. Liebling, amerikiečių žurnalistas)

Tai, kaip gamini omletą, atskleidžia tavo charakterį. (Anthony Bourdain, amerikiečių virtuvės šefas, rašytojas)

__________________________________
* Iš burokų rūgšties ar jų lapų virta sriuba
** Plėvėmis

(c) Fabula Saulė, 2017. Visos teisės saugomos. Be autoriaus sutikimo šio turinio naudoti negalima.

Advertisements

Komentuoti

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s